Siilistä

Kiroileva siili

Tähän saakka tapahtunutta, Milla Paloniemi kertoo:

Siili syntyi vahingossa eräällä luennolla koulussa syksyllä 2003. Piirtelin normaaliin tapaani muistiinpanojeni lomaan ruutuvihkoni reunamiin erilaisia otuksia. Piirsin siinä sitten yhtäkkiä -sen kummemmin miettimättä- pienen stripin siilistä, jota suututti ajatus matojen syömisestä. Tuntui huvittavalta laittaa niinkin sympaattisen ja viattoman oloinen pikku otus kuin siili, päästelemään ärräpäitä oikein olan takaa. Myöhemmin olen ajatellut, että ehkäpä olin vaan lopullisen kyllästynyt piirtelemään söpöjä "kilttejä" eläimiä ja halusin tuoda hahmoon jotain särmää.

Strippi oli mielestäni niin "huono läppä", että päätin laittaa sen nettiin esille (Virhe.org-sivustolle) ihan vaan mielenkiinnosta saada tietää, mitä muut ajattelisivat. Saman tien alkoi sivujen kävijämäärä lisääntyä ja minulle alkoi sadella sähköpostia ja positiivisia kommentteja. Olin (olen edelleen) todella puulla päähän lyöty Siilin saamasta suosiosta! Kansa vaati lisää, joten ryhdyin ideoimaan lisää strippejä ärhäkkäästä piikkipallosta. Siitä alkoi Siilin tarina.

Syyskuussa -04 kävin Helsingin sarjakuvafestareilla myymässä Tassutellen-omakustannealbumiani ja samalla mainostamassa Siiliäkin. Yllätyksekseni ihmisiä tulikin pöytäni luokse juttelemaan enemmän Siilistä kuin kissa-koira-sarjakuvastani. Pieni flaijeri, jossa Siili vietti syksyä, herätti kovasti ihastusta.

Siilin maine netissä kasvoi Virhe.org, sekä Aukea.net-sivustoilla ja sitä linkattiin ympäriinsä. Ihmiset alkoivat vaatia Siiliä painetussa muodossa; se haluttiin omistaa! Strippejä ei vielä tuolloin ollut tarpeeksi, mutta marraskuussa 2004 keksin valokopioida äitini ja ystäväni Henryn avustuksella mustavalkoisen Kiroileva siili-seinäkalenterin vuodelle 2005. Kalenteri sisälsi 12 kuvaa Siilistä eri vuodenaikoina + kannet. Ripustusta varten väkersimme siihen rautalangasta lenkin. Muistan, miten sormet olivat ihan ruvella sen jälkeen. Yritin myös pelastaa rujoa ulkonäköä värittelemällä tusseilla väriä joihinkin kappaleisiin! Todellista käsityötä! Kalentereita postittelin halukkaille marraskuusta 2004 aina toukokuulle 2005 saakka, äitini kopioidessa niitä aina tarvittaessa lisää. Yhteensä niitä tuli väkerrettyä yli 270 kappaletta!

Seuraava askel olikin sitten vihdoin omakustanne-siilialbumi, jonka kanssa lähdin Helsingin festareille syksyllä 2005. Kyse oli siis todellisesta omakustanteesta, jonka toteutin valokopioimalla ja leikkaamalla jälleen sivut itse + mm. isäni avustuksella. Lehden kulmaan napautin yhden niitin! Suosio ylitti taas kaikki odotukset, kun ihmisiä parveili pöytäni luona hämmentävän paljon. Omakustanteet menivät lopulta kaikki (niitä tilattiin myös postitse).

Tämän jälkeen siilijutut jäivät hetkeksi jäihin koulun viedessä aikaani. Samaan aikaan IRC-galleriaan tuli mahdollisuus ladata sinne laitettuja kuvia taustakuviksi. Joku pyysi minua laittamaan sinne Siilikuvan, jotta saisi ladattua sen puhelimeensa. Tein työtä käskettyä ja eipä aikaakaan, kun minulle alkoi ilmestyä jopa satoja kommentteja ja ylläpidon viestejä: "Kuvasi on ladattu puhelimen taustakuvaksi." Siili äänestettiin myös "päivän kuvaksi".

Syksyllä -06 julkaisin omakustanteena uuden, hieman laadukkaamman, painetun albumin (pehmeäkantinen, 2 strippiä per sivu, kansissa hieman väriäkin), josta teetin kokonaiset 3 painosta (yhteensä 1800 kpltta)! Ne myytiin kaikki loppuun. Samoihin aikoihin allekirjoitin kustannussopimuksen Sammakko- kustannusosakeyhtiön kanssa. Siili teki lopullisen läpimurtonsa suuren yleisön tietouteen, kun se julkaistiin Ilta-Sanomissa tammikuussa -07 Kuukauden kotimaisena sarjakuvana. Ilta-Sanomat saivat siilistrippien julkaisusta enemmän positiivista palautetta kuin mistään muusta sarjasta aiemmin. Tämän jälkeen omakustanteen myynti nousi niin, että se oli tammikuun 4.ksi myydyin teos Akateemisessa kirjakaupassa. Aikaisemmin sarjakuvista samaiselle listalle on päässyt ainoastaan Juban Viivi & Wagner. Siili teki historiaa olemalla ensimmäinen omakustanne-sarjakuva, joka on yltänyt moiseen. Omakustannetta myin yhteensä n. 1800 kappaletta!

Helmikuussa -07 Sammakko viimein julkaisi kovakantisen Kiroileva siili -strippikokoelman. Tämä oli samalla myös lopputyöni EVTEK muotoiluinstituutista (nyk. Metropolia). Albumi nousi useiksi kuukausiksi Suomen myydyimmäksi kirjaksi!

Kakkosalbumi ilmestyi helmikuussa 2008 ja sitä seuraavat kolmonen, nelonen, vitonen ja kutonen jälleen vuoden välein. Seitsemäs albumi julkaistiin syksyllä 2015.

Kiroilevas siili -10 vuotis JUHLAKIRJA julkaistiin keväällä 2014.

Englanninkielinen versio ykkösalbumista "The Cursing Hedgehog" näki päivänvalon 2011.

Siilistä on saatavilla oheistuotteita, joista löydät lisätietoja tuotteet-osiosta. 

Siili-seinäkalentereita (Sammakolta) on julkaistu alkaen vuod 2007-2013.

Usein kysyttyjä kysymyksiä:

Mitä seuraavaksi?
-Nettisivut päivittyvät aina välillä + Siili on aktiivinen myös sen virallisella facebook-sivulla. 8. albumi ja tod. näk seuraava seinäkalenteri ovat tekeillä.

Ulkomaille?
-Siilin sivut on käännetty englanniksi, klikkaa brittilippua oikeassa yläkulmassa. Sarjisosiossa on englanniksi käännettyjä (käännös: Dan Rhodes + Elina Koskelin) ja tekstattuja strippejä, joita voi lukea myös The Cursing Hedgehog-albumista, joka julkaistiin keväällä 2011. Muutama strippi käännettiin (Jocke Laitala käänsi) myös ruotsiksi syksyllä 2009 Göteborgin kirjamessuille ilmestyneeseen esitteeseen liittyen Burning Bridge -hankkeeseen. Norjaksi Siiliä julkaistiin Kollektivet -lehdessä kesällä 2012. Venäjänkielisestä versiosta on ollut paljon puhetta ja lupauksia, mutta valitettavasti homma ei ole toistaiseksi edennyt (minusta riippumattomista syistä)... Siilillä on myös facebooksivu englanniksi.

Animaatioksi?
-Itse nopeasti väsäämiäni Siili-animaatioita on nähtävillä muutama youtubessa!

Onko Siili kuten piirtäjänsä?
-Siilihahmoissa ja minussa on paljonkin yhteisiä piirteitä, en kiellä, mutten myöskään myönnä, että se suoranainen omakuva olisi. Hahmot ovat minulle rakkaita ja niitä on mukava piirtää. Jokainen strippi on omalla tavallaan henkilökohtainen.

Miksi siili kiroilee?
-Miksi ei? Sitä v***ttaa. Eikö meitä kaikkia joskus? Siiliä vähän useamminkin. Siilin voi myös ajatella kiroavan lukijansa puolesta. Se purkaa tunteensa suoraan, eikä sen tarvitse kumarrella ketään. Siilillä on paljon nuoria ja lapsia faneina, eikä sarjakuvieni tarkoitus ole kannustaa ketään matkimaan Siilin käytöstä. Vaikka sarjakuvan nimessä mainitaankin kiroilu, ei se oikeastaan ole pääosassa kovinkaan monessa stripissä.

Mistä saan ideoita uusiin Siilijuttuihin?
-Niitä tulee milloin mistäkin. Aluksi strippien piirtäminen oli helppoa, koska niissä toistui aina sama kaava. Myöhemmin olen tuonut strippeihin enemmän siilihahmojen eri persoonia ja kertonut myös pidempiä tarinoita (stripeiksi jaoteltuina) siilien seikkailuista. Oman elämän tilanteista tulee tietenkin myös ideoita, mutta ei niin suoraan kuin voisi kuvitella; kaikki ideat kulkevat siilien kautta. Sarja keskittyy hyvin pitkälti eri hahmojen väliseen kanssakäymiseen. Se on nk. "siilisuhdesarjakuvaa".

Ottaako Siili kantaa?

-Joo. Mutta se tekee sen omalla tyylillään. En puhuisi siitä ensisijaisesti poliittisena sarjakuvana. Uudemmissa stripeissä on huomattavasti enemmän kantaa-ottavuutta, ironiaa ja piilomerkityksiä kuin vanhemmissa, joissa sellaista ei oikeastaan ole lainkaan, ainakaan niin että itse olisin tiedostanut asian...

Miksi oheistuotteet?
-Idea tuotteistamiseen lähti faneilta. Minulle alkoi jo Siilin ihan alkuvaiheilla tulla toiveita esim. t-paidoista ja kyseltiin lupia saada painattaa omia. En nähnyt tuotteistamiselle mitään estettä, joten Siilin sivuille nousi nettikauppa, josta saatoin valita haluamani tuotteet ja lähettää painoon niihin sopivat kuvat. Innostuin homman helppoudesta ja mahdollisesta tulossa olevasta rahasta niin, etten pahemmin pysähtynyt miettimään, mitkä olisivat sopivia tuotteita, vaan valitsin vähän kaikkea taskumateista ja tupakansytyttimistä pipoihin. Tulin kuitenkin melko nopeasti katumapäälle ja pienensin tuotevalikoimaa "Siilille sopivammaksi".

Lopulta päätin unohtaa nettikaupan ja siirryin pääosin tekemään yhteistyötä turkulaisen Newtop Oy:n kanssa. Alun sähläyksestä viisastuneena olen nykyisin hyvin tarkka siitä, mitä ja millaisia tuotteita Siilistä tehdään. Peräänkuulutan erityisesti niiden kestävyyttä, ympäristöystävällisyyttä ja eettisyyttä. Olen vahvasti mukana valvomassa Siilin tuotteistamista, joten markkinoille ei ilmesty mitään, jota en ole itse hyväksynyt. Yritän valita tuotteita, jotka sopivat Siilin henkeen ja tukevat sarjakuvaa, sekä tietenkin kunnioittavat fanien toiveita. Siiliä ei todellakaan paineta ihan minne tahansa; jokainen tuote on tarkkaan harkittu ja perusteltu.

Kunnioitan suuresti esimerkiksi Bill Wattersonia, joka päätti olla tuotteistamatta supersuosittua "Calvin&Hobbes" sarjakuvaansa, mutta kun nyt itse olen sille tielle lähtenyt, niin haluan ainakin yrittää tehdä sen mahdollisimman "oikein". 

Miten kannustaisit ihmisiä piirtämään?
-Ideoidakseen sarjakuvia ei mielestäni tarvitse olla mikään nero (tai edes erityisen taitava piirtäjä!), täytyy vain suhtautua maailmaan uteliain ja avoimin mielin ja unohtaa liiallinen itsekriittisyys. Kun sisällä piilee halu luoda, tai halu sanoa jotain, sarjakuva on yksi keino saada se ulos. Tekniikoita ja tyylejä sarjakuvan tekemiseen löytyy loputtomasti. Jos ei halua piirtää, voi tehdä kuvitusta vaikka lehtileikkeistä! Sarjakuvia voi myös käsikirjoittaa ja jättää kuvallisen puolen jollekin innokkaammalle.

 

Ensimmäiset siilistripit näyttivät tältä
Klikkaa nähdäksesi isompana!

 

Linkkejä:
-Sammakko.com:n siiliosio TÄÄLLÄ!
-Liity Kiroileva siili- facebook-sivulle. (huom. fanisivuja on useita, mutta tämä on ns. "virallinen" ja se, jota itse ylläpidän).

Lehdet, joissa Kiroileva siili -strippejä ilmestyy juuri nyt (HUOM! Mikäli olet kiinnostunut julkaisemaan strippejä lehdessäsi, ota yhteys norpatti@kiroilevasiili.fi):

-Kaleva
-Jalasjärvi-Peräseinäjoki Kunnallissanomat

Siilin ansiosta saadut palkinnot ja tunnustukset:
-Taivaallisin pienlehti -kilpailussa valinta parhaimpien joukkoon vuosina -05 ja -06 (Kiroileva siili -omakustanteet).
-Strippi-Lempi -palkinto 2007 (myönnetty Kemin sarjakuvapäivillä).
-Sarjakuva-Finlandia 2008 (Kiroileva siili 1.stä -abumista, myönnetty Tampere Kuplii -sarjakuvatapahtumassa).
-Jalasjärven kulttuuripalkinto 2008 (kotipaikkakuntani).
-Artturi Leinosen palkinto 2010 (myönnetty Seinäjoella "eteläpohjalaisen kulttuurin hyväksi tehdystä työstä").

Kiroileva siili- albumit(kirjat) ja kalenterit:
-Omakustanne-kalenteri vuodelle 2005, 2004.
-Omakustannelehti, 2005.
-Omakustannealbumi, 2006.
-Kiroileva siili, Sammakko 2007.
-Kalenteri vuodelle 2008, Sammakko 2007.
-Kiroileva siili 2, Sammakko 2008.
-Kiroileva siili -seinäkalenteri vuodelle 2009, Sammakko 2008.
-Kiroileva siili 3, Sammakko 2009.
-Kiroileva siili -seinäkalenteri vuodelle 2010, Sammakko 2009.
-Kiroileva siili 4, Sammakko 2010.
-Kiroileva siili -seinäkalenteri vuodelle 2011, Sammakko 2010.
-Kiroileva siili 5, Sammakko 2011.
-The cursing hedgehog, Sammakko 2011.
-Kiroileva siili -seinäkalenteri vuodelle 2012, Sammakko 2011.
-Kiroileva siili 6, Sammakko 2012.
-Kiroileva siili -seinäkalenteri vuodelle 2014, Sammakko 2013.
-Kiroileva siili -seinäkalenteri vuodelle 2015, Sammakko 2014.
-Kiroileva siili 7, Sammakko 2015.
-Kiroileva siili -seinäkalenteri vuodelle 2016, Sammakko 2015.

Kiroileva siili -oheistuotteita:
-T-paidat, topit, hupparit
-Yöpaidat, pyjamat
-Alushousut, rintaliivit, bokserit
-Kylpypyyhkeet, käsipyyhkeet
-Pussilakanat, tyynyliinat
-Kangaskassit
-Mukit, lasit
-Rintamerkit
-Kortit
-Vihkot/luonnoskirjat
-Autotarrat
-Hiirimatot
-Jääkaappimagneetit
-Heijastimet
-Laudeliinat
-Patchit (kangasmerkit)

 
 

© Milla Paloniemi (norpatti) / kiroilevasiili.fi